Vi som driver skolan

Katarina Brunlöf
Uppväxt i jordbrukarfamilj med arbetshästar vilket tidigt lade grunden för hennes stora hästintresse.
Katarina gillar alla typer av hästsport, har i hela sitt yrkesliv jobbat som hästskötare och tränare i travstall och har B-tränarlicens.

Örjan Kihlström
Professionell travkusk, ”catch driver”, hemmabana är Solvalla men har sina rötter i Bollnäs.
Örjan kör årligen ca 1500 travlopp. Bland hans meriter kan nämnas Prix d'Amérique, Elitloppet, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Prix de Paris, Stochampionatet, Drottningens Pokal, Grosser Preis von Deutschland, Sprintermästaren och Breeders' Crown. Ja, listan kan göras hur lång som helst.
Örjan är en av världens främsta kuskar.

Birgitta Nordlund
Yrkeslärare med lärarlegitimation i Hästkunskap 1-3, Ridning och körning, Ridning 1 och 2, samt pedagogik.
Birgitta är auktoriserad dressyrtränare av Svenska Ridsportförbundet och har mer än 30 års yrkeserfarenhet av utbildning och träning av hästar och elever.
Hon har även skrivit och gett ut boken ”Optimera din ridning, så faller bitarna på plats”.

Henrik Johansen
Dansk beridare och Strömsholmsutbildad instruktör (RIK I-II) samt internationell tränare.
Henrik har över 40 års yrkeserfarenhet och undervisar i flera länder, bl.a. Sverige, Norge, Danmark och USA.
Henriks filosofi är att ridning och undervisning ska vara begripligt sett även med hästens ögon och därför är det viktigt att vi har ett fungerande system när vi utbildar och tränar hästar.
Henrik har skrivit en bok, som finns som e-bok på hans hemsida, www.positiveriding.com.

Så här jobbar vi
Utifrån en gemensam grund med målet ”hästskötarexamen” har alla elever kursen “Ridning och Körning” i årskurs ett. Inför årskurs två väljer eleverna sedan inriktning ridning eller trav.

Örjan och Henrik kommer till skolan ett par gånger per termin och undervisar, både teoretiskt och praktiskt.

Alla fyra har vi en gemensam vision om att sätta hästens välbefinnande i centrum och att alla elever ska få största möjliga förutsättningar att lyckas med sin gymnasieutbildning.

Vårt mål är att få framtida hästmänniskor i yrket med ett stort och brett kunnande om häst och hästutbildning/träning. Unikt blir också vårt sätt att integrera de gymnasiegemensamma ämnena (och lärarna) i karaktärsämnena.

På mattelektionerna räknar eleverna foderstater, historielektionerna utgår från hästens historia istället för ”vår” och ridlektioner kan genomföras på engelska.

Genom att lägga fokus på ”vårt” stora intresse för hästen tror vi att eleverna får mer motivation och därmed också bättre förutsättningar att nå kursmålen.

Så får ni veta mer!
Maila era funderingar och frågor till info@nytorpshastgymnasium.se
eller via kontakt-sidan.
Copyright © 2015 Nytorps Hästgymnasium.