Ida Stömbäck, Ebba Fagerhov, Josefine Larsson och Elina Mäki är fyra elever som just nu läser på Nytorp och i framtiden hoppas på att kunna jobba med hästar eller djur på något vis. Just nu läser de med inriktning trav eller rid för att lägga en bra grund inför framtiden. 

– Här får vi lära oss nästan allt mellan himmel och jord! Nästintill allt man undrar över kan någon av lärarna och man får riktiga svar som de ser till att man förstår. Även på de vanliga skolämnena väljer lärarna att trycka in så mycket häst som möjligt, det gör så att lektionerna blir intressanta och roliga, berättar årskurs etteleven Elina Mäki.  I årskurs ett läser alla elever kursen  ridning och körning. Inför årskurs två väljer vi ridning eller trav. Jag kommer att välja trav då det är just det, och uppfödning, jag vill jobba med i framtiden.

Elina har precis som resten av tjejerna provat på att bo på skolan.

– Jag bodde på skolan tidigare och det var något av det roligaste jag gjort. Vi kollade på film, spelade spel, pluggade ihop och mycket mer på kvällarna. Vi var som en liten familj, fortsätter Elina.

Ida som går inriktning trav i årskurs 2 håller med.

– Internatet på skolan är väldigt bra, alla kommer överens. Man hjälps åt att tömma och ställa i diskmaskinen, slänga soporna och gå ut med pappersinsamlingen. Även klasserna är bra, alla pratar med alla.

– Ja det bästa med skolan är att det blir väldigt bra gemenskap eftersom det är en liten skola med små klasser. Till exempel så kan man få väldigt mycket bra feedback när man rider eller kör eftersom att vi är så små klasser så lärarna hinner se oss alla. Dessutom så är hästarna på skolan helt fantastiska, berättar Josefine Larsson i årskurs 1. Hon kommer till hösten att välja ridning, men poängterar att körningen nästan är lika rolig, trots att hon aldrig kört innan hon började på skolan.

Ebba i årskurs 2, valde precis som resten av gänget att läsa sina tre gymnasieår på Nytorps Hästgymnasium just för att hon vill hålla på med det hon gillar mest; hästarna och ridningen.

– Nu i årskurs två ska vi ha avelspraktik och jag och en till klasskompis kommer ha praktiken på Menhammars stuteri, berättar Ebba och fortsätter, Jag har verkligen utvecklas både som ryttare och person tack vare skolan.