Så tycker elverna: ”de vanliga ämnena går lättare nu jämfört med högstadiet”

Idah Medelberg går i årskurs 1, 2021-2024

Jag kommer från Nor, en by utanför Järvsö. Jag har ridit hela livet, mest som ”skogsmulle” men på senare år har jag satsat mer på min ridning. Jag vill bli duktig att rida.
Jag sökte till skolan för att jag redan red för skolans ridlärare och jag ville fortsätta med det. Jag trivs jättebra på skolan. Det är häst hela tiden. Både på schemat och på fritiden. Jag är i stallet så mycket jag kan. Rider och kör skolans hästar på helger och lov och pysslar även en del med skolans andra djur.

Jag bor på elevhemmet. Där jag bor i Nor går det ingen kollektivtrafik så jag kan ta mig till skolan. Men det är bra, Jag trivs jättebra på elevhemmet och så får jag nära till stallet och kan vara där så mycket jag vill. Elevhemmet är jättefint, helt nyrenoverat och jättebra kamratskap. Jag jobbar i stallet också. Det är jättebra ordnat för oss elever. Vi får skriva upp oss på arbetspass. Är vi under 18 år måste vi jobba två och två, men sen, när vi fyllt 18 får vi jobba ensam. Superbra träning om man vill få jobb med hästar efter skolan. Plus att det är ett kul jobb och vi får bra lön.
En till sak som är bra är att ämneslärarna som har matte, svenska, engelska osv gör ämnena intressanta genom att de har uppgifter om djur – och hästar. Tex på matten har vi räknat areor i boxar och hur mycket grovfoder olika hästar äter. Då blir teoriämnena mycket roligare. Det är toppen att få gå en gymnasieutbildning med så mycket häst på schemat och samtidigt få högskolebehörighet.

Emelie Pettersson går i årskurs 1, 2021-2024

Jag kommer från Runemo som är en by utanför Alfta. Jag är uppväxt med travhästar och det är vad jag gör på all min fritid. Mina föräldrar är aktiva i travsporten så jag har hållit på med travhästar hela livet. Jag hade körlicens redan innan jag började gymnasiet och hade även hunnit med att köra några travlopp. Men jag ville ändå gå en skola med hästinriktning eftersom hästar är det jag brinner för. Det mesta här är precis såsom jag tänkte mig förutom att vi i årskurs ett både rider och kör. Och det är Jättekul att rida! Skolans hästar är välutbildade och hjälper mig att utvecklas.

Jag pendlar, åker buss och det fungerar bra. Jag tycker de vanliga ämnena går lättare nu jämfört med högstadiet då de varvas med praktiska lektioner. De gör att jag orkar hålla fokus hela dagen. Det blir också lättare med de vanliga ämnena då de ofta är djurrelaterade.
Jag brukar stanna kvar på skolan ibland efter skoltid och även åka hit på min fritid. Det är så bra kamratskap här och jag vill vara med om det händer nåt. Tex så löshoppades hästarna på jullovet. Det ville jag vara med på. Rida på fritiden vill jag också. Hemma har vi bara travhästar och det är inte samma sak att rida på dem. Det är toppen att vi får rida på helger och lov.

2022-02-07T20:01:02+01:002022-02-06 |

Så tycker eleverna: ”älskar skolans lärare, de är jättebra allihopa”

Årskurs ett 2019 berättar vad de tycker om Nytorps Hästgymnasium:

Allice och Sara säger att det är kul, ja underbart att gå här. VI gör mycket praktiskt i stallarna och med djuren. Ella säger att hon mår bättre när hon får röra på sig, arbeta fysiskt och vara mycket utomhus och det är kul att det är så mycket lektioner med djur. Elin säger att det är jättebra gemenskap, Vi är som en familj. Alla klasskamrater håller med. Vi jobbar mycket tillsammans på lektionerna. Att det är så små klasser bidrar till skön stämning menar Elvira. Vi kommer varandra så nära.

Elin säger även att det är lättare att lära sig på lektionerna eftersom det är små klasser. Räcker jag upp handen så tar det inte lång tid förrän jag får hjälp av läraren. Jason håller med och lägger till att det är bra lärare på skolan. Sara lägger till att hon älskar skolans lärare, de är jättebra allihopa. Klassen tycker också att skolan har bra djur att lära sig djurskötsel på Det är en fin mix mellan hästar, alpackor och smådjur. Och att hästarna är så välutbildade är jättebra.

2020-01-01T15:22:14+01:002019-11-12 |

Så tycker eleverna: ”alla är med alla och alla blir sedda”

Eleverna i årskurs 18-21 har snart läst sitt första läsår på skolan. På frågan om de trivs får vi ett rungande Ja.
Tove säger att ”det är väldigt hög kvalité på hästar, utrustning osv.” Felix tycker ”det är bra att lärarna hela tiden är med och coachar eleverna och ger feedback och berättar vad man kan förbättra.” Yaiza berättar att ”eleverna får stora möjligheter till utveckling i både ridning och trav då lärarna är så erfarna och duktiga. Och som extra bonus får vi även köra med Örjan och rida för Henrik, det är jättekul.”

”Att det finns flera profiler att välja mellan är också bra. Det går att skräddarsy sin utbildning utifrån det intresse man har”, säger Yaiza. Övriga håller med. Att få högskolebehörighet är bra. Några tycker samtidigt att det är skönt att man kan välja bort högskoleförberedande kurser om man vill. ”Lärarna är jättebra, för de peppar verkligen oss elever att nå målen. Och får vi rester eller halkar efter om man varit sjuk tex, så är lärarna grymma på att peppa en så man kommer i fas igen”, säger Lovisa.

”Att vi får jobba i stallet på lov och helger tycker jag är bra” säger Yaiza. ”Jag vill tjäna pengar och så får jag öva på att bli yrkesförberedd.” Hennes klasskamrater håller med och lägger till att ”det också är jättebra att man får rida och köra hästarna på helger och lov, samt även låna dem och tävla om man vill.”

My bor på elevhemmet och trivs jättebra. ”Det är fin sammanhållning på boendet. Vi är som en liten familj och det är skönt att ha nära till skolan säger hon. Och sen måste ni skriva att jag älskar våra Alpackor. Dom är helt underbara.”

Tove avslutar med att säga att ”det är skön stämning på skolan. Det är kul att lärarna är så engagerade, även på fritiden. Det är roligt att gå på den här skolan. Det är mycket skratt och jättebra stämning mellan elever och lärare.”

Linnea fyller i att ”alla får vara sig själv och att man känner sig trygg på skolan. Det är skönt med en liten skola där alla är med alla och alla blir sedda.”

2022-02-06T09:45:31+01:002019-05-23 |

Så tycker eleverna: Simon Wall – Ett självklart val

Simon Wall från Arbrå har alltid varit hästintresserad och när det var dags att välja gymnasium var det självklara valet att gå en skola som inriktade sig just på det. Han fastnade för Nytorps koncept och har inte ångrat sig sedan dess.

– Det är en väldigt familjär skola som tar vara på sina elever. Både Birgitta, Katarina, Henrik och Örjan är fyra väldigt duktiga branschfolk och jag tror det är väldigt viktigt att man lär sig från folk som har varit med ett tag i branschen. Det gör inget om du inte kan något innan du börjar på skolan för har du intresset så fixar de allt åt dig och vill du nå någonstans så hjälper de dig på vägen.

Simon är intresserad av både trav och ridning, men när det var dags att välja inriktning blev det trav på grund av att han själv hade travhäst och tänkte att det var lättare att få tillbaka något genom travet.

–Praktiken gjorde jag både i trav och ridsport. Jag var hos travtränaren Jan-Olov Persson i Hudiksvall, och hos hoppryttare Sara Åkerblom i Spanien.

– På skolan vill de ju att man ska lära sig och bli duktig på häst generellt, så det spelar ingen roll om du väljer att vara i ett rid eller travstall utan huvudsaken är att du är en duktig hästskötare, och chansen jag fick att åka till Hanna i Spanien i fem veckor den var ju helt magisk! Det bär jag med mig än idag. Utan Nytorps Hästgymnasium hade inte jag haft den grund som jag har idag i min hästhållning. Alla elever på skolan erbjuds göra hästskötarexamen. Jag var, och är så intresserad av bredden i hästsporten att jag ville (och fick) göra hästskötarexamen både som trav- och ridhästskötare.

2018-04-20T15:26:36+02:002018-04-16 |

Så tycker eleverna: ”Det roligaste jag gjort”

Ida Stömbäck, Ebba Fagerhov, Josefine Larsson och Elina Mäki är fyra elever som just nu läser på Nytorp och i framtiden hoppas på att kunna jobba med hästar eller djur på något vis. Just nu läser de med inriktning trav eller rid för att lägga en bra grund inför framtiden. 

– Här får vi lära oss nästan allt mellan himmel och jord! Nästintill allt man undrar över kan någon av lärarna och man får riktiga svar som de ser till att man förstår. Även på de vanliga skolämnena väljer lärarna att trycka in så mycket häst som möjligt, det gör så att lektionerna blir intressanta och roliga, berättar årskurs etteleven Elina Mäki.  I årskurs ett läser alla elever kursen  ridning och körning. Inför årskurs två väljer vi ridning eller trav. Jag kommer att välja trav då det är just det, och uppfödning, jag vill jobba med i framtiden.

Elina har precis som resten av tjejerna provat på att bo på skolan.

– Jag bodde på skolan tidigare och det var något av det roligaste jag gjort. Vi kollade på film, spelade spel, pluggade ihop och mycket mer på kvällarna. Vi var som en liten familj, fortsätter Elina.

Ida som går inriktning trav i årskurs 2 håller med.

– Internatet på skolan är väldigt bra, alla kommer överens. Man hjälps åt att tömma och ställa i diskmaskinen, slänga soporna och gå ut med pappersinsamlingen. Även klasserna är bra, alla pratar med alla.

– Ja det bästa med skolan är att det blir väldigt bra gemenskap eftersom det är en liten skola med små klasser. Till exempel så kan man få väldigt mycket bra feedback när man rider eller kör eftersom att vi är så små klasser så lärarna hinner se oss alla. Dessutom så är hästarna på skolan helt fantastiska, berättar Josefine Larsson i årskurs 1. Hon kommer till hösten att välja ridning, men poängterar att körningen nästan är lika rolig, trots att hon aldrig kört innan hon började på skolan.

Ebba i årskurs 2, valde precis som resten av gänget att läsa sina tre gymnasieår på Nytorps Hästgymnasium just för att hon vill hålla på med det hon gillar mest; hästarna och ridningen.

– Nu i årskurs två ska vi ha avelspraktik och jag och en till klasskompis kommer ha praktiken på Menhammars stuteri, berättar Ebba och fortsätter, Jag har verkligen utvecklas både som ryttare och person tack vare skolan.

2018-04-20T15:27:14+02:002018-04-03 |

Veterinären Sisso: Brist på djur­sjuk­vårdare i hela Sverige

En som ser fram emot att linjen djursjukvårdare kommer till Nytorps Hästgymnasium är veterinären Sigurjon Einarsson som tycker det ska bli riktigt kul, och spännande, att få vara med och utbilda nya djursjukvårdare.

– Då det för tillfället är brist på djursjukvårdare i hela Sverige är kompetensen man får med denna grundutbildning väldigt eftertraktad inom veterinäryrket. Man kan också efter att ha läst den här linjen på gymnasiet läsa vidare för högre kompetens inom djursjukvård.

Sigurjon menar att det är bra för hela Sverige att flera utbildas inom yrket och hoppas på att flera intresserade ungdomar söker sig till utbildningen då det är välbehövligt för djursjukvården att det finns fler utbildade inom yrket.

– Det är inte många skolor som erbjuder denna kompetens. Utbildningen inkluderar både häst och smådjur, och för att praktiskt lära sig om vård av såväl de små som stora djuren kommer man i årskurs tre ha sin praktik på min hästklinik utanför Hudiksvall (Hammerings hästklinik).

2018-04-20T15:28:58+02:002018-04-03 |

Praktikgård: Myrsjö Gård

Myrsjö Gård i Torstuna är en gård som gladligen tagit emot praktikanter från Nytorp. På gården har de i flera år fött upp kvalitethästar. De bedriver seminstationen med tio stycken avelshingstar och har på gården ett flertal uppstallningsplatser för unghästar och fölston. På Myrsjö Gård finns hästar utav alla möjliga raser och storlekar.

– Jag tycker hästar ska vara till för alla, därför finns det lite av varje här, berättar Anita Rostner som sedan 12 år tillbaka drivit gården tillsammans med Anders Plamer.

– Vi har allt från dressyr och hopphingstar till kallblodstravare, ponny, islands och varmblodshingstar. Det finns hästar för alla användningsområden.

En av de Nytorpeleverna som hade in praktikplats på Myrsjö Gård under fjolåret fick fortsatt sommarjobb på gården och Anita Rostner är mycket nöjd med de praktikanterna som hittills varit där från vår skola och ser framemot att lära fler gymnasieelever om hur det är att driva en hästgård.

Myrsjö Gård är vana praktikvärdar och är noga med att det ska vara meningsfullt och lärorikt att ha sina praktikveckor på gården. Som praktikant på Myrsjö Gård får du vara med och ta hand om de vardagliga sysslorna i stallet, samt vara med på seminstationen, tappa hingstar och vara med på alla fölningar.

– Är det ett sto som är på väg att början föla mitt i natten väcker jag praktikanterna så de får vara med på fölningen. Man får under sin praktiktid här en god chans att lära sig mycket om hästskötsel, avel och fölets första tid i livet.

2018-04-20T15:26:47+02:002018-04-03 |

Praktikgård: Trogsta

På Trogsta hästsemin har Lotta och Sten Bodin bedrivit hästavel sedan 1995. Här semineras hundra till hundrasjuttio stycken ston om året och mellan hagarna står lilla ponnyn Fritte på 42 år som varit med sedan start.

– Unikt för oss är att vi inte har någon egen avelshingst på gården utan det är endast transportsperma som gäller, berättar Lotta. Vi har även alla ston var för sig i egen hage, så det blir kanske lite mer spring för oss som jobbar men vi har på det är viset bra koll på alla hästar. Det blir naturligt för eleverna att lära sig att kolla till och hälsa på alla hästarna vid fodring och vattning. Det är på det viset enklare att hitta om hästarna till exempel har sår eller något liknande.

På gården är det förutom Sten och Lotta en anställd, samt att det brukar finnas en eller två praktikanter under avelssäsongen.

– De senaste tre åren har vi faktiskt anställt någon av de eleverna som haft sin praktik här under våren så de fått fortsatt sommarjobb. Eleverna från Nytorps Hästgymnasium brukar ha en bra grund och vara väl förberedda så de vet vad som gäller, vilket är en fördel. Under sin praktiktid här får eleverna göra alla förekommande stallsysslor. De är med vid alla undersökningar vilket innebär mycket hantering av ston och föl. Men ska 30-40 ston undersökas en förmiddag så blir det mycket spring mellan hagarna för eleverna, berättar Lotta och skrattar.

2018-04-20T15:25:35+02:002018-04-03 |
Till toppen